Emma Klingenberg (1982)

är en finlandssvensk skådespelare och sångerska som alltid har brunnit för att berätta historier. Och att berätta dem genom musik är någonting hon brinner alldeles extra för!

 

Hon är född och uppvuxen i Jakobstad, Finland. År 2005 utexaminerades hon som första finländare från musikallinjen på Teaterhögskolan i Göteborg. Vi har kunnat se henne i pjäser, konserter, filmer, tv-serier, och musikaler både i Sverige och i Finland. Senast (2017-2018) kunde vi se henne i den publik-och kritikerrosade rollen som Edith Piaf i föreställningen "Piaf-jag ångrar ingenting" på Åbo Svenska Teater.

På samma teater gjorde hon (2015-2016) en annan minnesvärd rollprestation som den åländska Maja i musikteaterföreställningen "Stormskärs Maja" regi: Jakob Höglund. Övriga roller vi kunnat se henne i genom åren är bland andra:  Ann Egermann i musikalen ” A little night music”, Sugar i musikalen ”Some like it hot” på Norrbottensteatern, Lilla My i pjäsen ”kungen i mumindalen” på Svenska Teatern, Irina i musikpjäsen ”Det hjärta man har” Svenska Teatern, I revyn "Va va de ja sa" på Lilla Teatern,  Maria i musikalen ”The Sound of music” på Svenska Teatern, Stina i tv-serien ”Fanny" (YLE), Karin i kortfilmen ” den dödes bror”, Petra i kortfilmen ”tredje dejten” (Parad), Judit i

musikteaterföreställningen "Ingvar" Svenska Teatern.


Emma har även stor konserterfarenhet och har gjort solistframträdanden med bland andra Tenerife Symphony Orchestra, Åbo filharmoniker, Göteborgsmusiken, Vantaan Viihdeorkesteri, och Borås symfonietta.


Emma tilldelades i April 2018 Stina Krooks pris. År 2010 tilldelades hon Erna Tauros stipendium och år 2003 erhöll hon Jenny Spennerts pris.

 

 

"Hennes sångröst är spektakulär. De mjuka melodilinjerna i jazzstil passar henne allra bäst, men hon behärskar många stilar."

                              /ÖT, Camilla Cederholm-2018

 

"Rösten speglar innehållet, den är  mogen och varm, fylligt kvinnlig, eller luftigt flickig, sensuell och dramatisk-den har alla känslokategorier"

 

                                     

                                       /Vasabladet, Karin Sandqvist-2006

"Man kan se hennes roller som teman med variationer, kvinnor som på ett sätt är formade av sina öden, men gör något oväntat och mer av dem. På samma sätt är Klingenberg känslig för de livsöden hon är tolk för, men hon gör rolltolkningar som också är Emma Klingenberg själv, hon lyfter kvinnorna, gör dem synliga begripliga och levande. Klingenberg är konstant och smidig i precis rätt kombination."     

                                                                                                                 

                                                                                                                                /Stina Krooks prismotivering- 2018

 

 

"Emma Klingenberg fullkomligt lever Piaf, det är ibland närapå skrämmande hur väl hon har tagit in essensen av det som den verkliga Piaf en gång utstrålade. I centrum står, förutom Klingenbergs uttrycksfulla skådespel, hennes magnifika röst som innehar precis den självsäkerhet och det vibrato som man förväntar sig att någon som vågar sig på rollen som Piaf ska ha."

 

                                                                                                                                              

                                                                                                                                                                        /YLE Lotta Green-2017