Emma Klingenberg (1982)

är en finlandssvensk skådespelare och sångerska som alltid har brunnit för att berätta historier, och att berätta dem genom musik är någonting hon brinner alldeles extra för!

”Hennes sångröst är spektakulär. De mjuka melodilinjerna i jazzstil passar henne allra bäst, men hon behärskar många stilar.” — ÖT, C. Cederholm-2018

Hon är född och uppvuxen i Jakobstad, Finland. År 2005 utexaminerades hon som första finländare från musikallinjen på Teaterhögskolan i Göteborg i Sverige. Vi har kunnat se henne i pjäser, konserter, filmer, tv-serier, och musikaler både i Sverige och i Finland. Senast (2017-2018) kunde vi se henne i den publik-och kritikerrosade rollen som den franska sångerskan Edith Piaf i föreställningen ”Piaf-jag ångrar ingenting” på Åbo Svenska Teater. 2020-2023 gjorde hon rollen som Flickan (the Girl) i succémusikalen Once på Lilla Teatern i regi av Jakob Höglund. Våren innan det -20 såg vi henne som Florence Colleymore i komedin ”The play that goes wrong” på Svenska Teatern i Helsingfors i regi av Adde Malmberg. Just nu är det revy på kommande, Fina pipor har premiär på Svenska Teatern i Helsingfors 1.11 2023.

På Åbo Svenska Teter gjorde hon (2015-2016) en annan minnesvärd rollprestation som den åländska Maja i musikteaterföreställningen ”Stormskärs Maja” regi: Jakob Höglund. Övriga roller vi kunnat se henne i genom åren är bland andra:  Maj-Lis Virtanen i filmen ”Tove” i regi av Zaida Bergroth, Judit i musikteaterföreställningen ”Ingvar” Svenska Teatern.  Ann Egermann i musikalen ” A little Night Music” (SE), Dorothy i ”Trollkarlen från Oz” Wasa Teater, Sugar i musikalen ”Some like it hot” på Norrbottensteatern (SE), Lilla My i pjäsen ”Kungen i Mumindalen” på Svenska Teatern, Irina i musikpjäsen ”Det hjärta man har” Svenska Teatern, flertalet roller i revyn ”Va va de ja sa” på Lilla Teatern,  Maria i musikalen ”The Sound of music” på Svenska Teatern, Stina i tv-serien ”Fanny” (YLE), Anna i tv-serien ”Steffi” (YLE) , Petra i kortfilmen ”Tredje dejten” (Parad), flertalet roller i den humoristiska tv-serien ”Finlands historia” (Poolboy productions/YLE) premiär våren 2020.

Emma har även stor konserterfarenhet och har gjort solistframträdanden med bland andra Tenerife Symphony Orchestra, Åbo filharmoniker, Göteborgsmusiken, Vantaan Viihdeorkesteri, och Borås symfonietta.

Emma tilldelades i April 2018 Stina Krooks pris. År 2010 Erna Tauros stipendium. År 2003 erhöll hon Jenny Spennerts pris, och nu senaste 2022 tilldelades hon Barbara Helsingius-priset av Visans vänner i Helsingfors.

“Emma Klingenberg fullkomligt lever Piaf, det är ibland närapå skrämmande hur väl hon har tagit in essensen av det som den verkliga Piaf en gång utstrålade. I centrum står, förutom Klingenbergs uttrycksfulla skådespel, hennes magnifika röst som innehar precis den självsäkerhet och det vibrato som man förväntar sig att någon som vågar sig på rollen som Piaf ska ha..” — /YLE, L. Green-2017

”Man kan se hennes roller som teman med variationer, kvinnor som på ett sätt är formade av sina öden, men gör något oväntat och mer av dem. På samma sätt är Klingenberg känslig för de livsöden hon är tolk för, men hon gör rolltolkningar som också är Emma Klingenberg själv, hon lyfter kvinnorna, gör dem synliga begripliga och levande. Klingenberg är konstant och smidig i precis rätt kombination ” /Stina Krook prismotivering. 2018